Van een natuurlijk evenwicht naar een rijkunstig evenwicht!

Om het trainen van een paard overzichtelijk te houden en voor iedereen toegankelijk, is er een stappenplan voor de opbouw van de trainingen bedacht. Deze stappen zien er als volgt uit:

Fase 1: Aanleren van de hulpen
Fase 2: Verticaal evenwicht
Fase 3: Horizontaal evenwicht
Fase 4: Zijgangen

Op deze pagina gaan we in op: Fase 2: Verticaal Evenwicht.

Fase 2: het verbeteren van het Verticaal evenwicht

Wat is een verticaal evenwicht en waarom willen we dit?

Een verticaal evenwicht is wanneer het paard zijn gewicht evenveel over links als over rechts verdeeld. Omdat het zwaartepunt dichter bij de voorhand ligt, kun je je ook voorstellen dat het gewicht van de voorhand mooi in het midden van de borst moet liggen.

Om de wervelkolom prettig naar voren te openen in de nageeflijkheid en de lange rugspier te kunnen ontspannen, is het van groot belang dat het paard in staat is zijn verticaal evenwicht te vinden. Meer informatie over het verticaal evenwicht, wat het is, wat er gebeurd wanneer het paard uit evenwicht is, kun je lezen op de pagina Verticaal Evenwicht.

 

De lange rugspier

De wervelkolom openen

Doordat het paard zijn lange rugspier ontspant, kan de wervelkolom vrij bewegen en kan het paard lengtebuiging aannemen. Lengtebuiging is in dit geval de buiging van de wervelkolom van bovenaf gezien. Lengtebuiging geeft souplesse in de spieren, vergt aanspanning van de buikspieren en brengt de binnenheup mooi naar voren, waardoor het binnen achterbeen dichter naar het zwaartepunt kan stappen.

Leer hier meer over Lengtebuiging. Voor meer info over welke houding voor een paard gezond is, kun je terecht op Houding: de wervelkolom.

Paard met lengtebuiging van bovenaf gezien

Wat gaan we doen om het verticaal evenwicht te verbeteren?

Tijdens de lessen wordt gewerkt aan de wendbaarheid van de voorhand, zodat de ruiter in staat is om de positie van de voorhand te beïnvloeden.
Oefeningen die je mogelijk kunt verwachten zijn:

  • Wijken voor je been met de voorhand eerst naar de hoefslag, bijvoorbeeld vanaf de AC-lijn of de kwartlijn.
  • Wijken van de hoefslag af naar de kwartlijn, AC-lijn of zelfs helemaal over de diagonaal.
  • 1 pas de volte op en weer terug wijken naar de hoefslag.
  • Vanuit halthouden voorhand 1 pasje opzij.
  • Voltes 10 meter voor het leren beheersen van de buitenschouder en het verbeteren van de lengtebuiging achter het zadel.