De linker- en rechterhersenhelft
Onze linker en rechterhersenhelft verschillen in de manier waarop ze problemen oplossen. Het lastige is, beide hersenhelften kunnen wel informatie uitwisselen, maar niet tegelijk concentreren.
De rechter hersenhelft
De rechterhersenhelft is goed in coördinatie en visuele perceptie. De kinetische capaciteit wordt vanuit deze helft bestuurd, waaronder onze huidsensaties en waar wij ons in de ruimte bevinden.
Rijden vanuit deze helft brengt vaak oplossingen vanuit het niets, als in het ‘Aha’-gevoel. Je handelingen zijn beter afgestemd qua dosering en timing.
De linker hersenhelft
De linkerhersenhelft is goed in analyseren, zet informatie op volgorde. In deze helft zit ons spraakvermogen en logisch nadenken.
Rijden vanuit je linkerhersenhelft is herkenbaar alsof je een dialoog in je hoofd aangaat. Bijvoorbeeld ‘linkerbeen op de singel, rechterhand contact houden…’ of ‘Verdorie, springt ie weer verkeerd aan!’ Voordeel is dat je leert begrijpen waarom je handelingen doet.
Ruiters met talent
Als een ruiter nadenkt vanuit de linker hersenhelft, zal de rechter hersenhelft daarop reageren. Het herkent een neerbuigende toon als ”Zucht, gaat het weer verkeerd…’ en zal braaf erop antwoorden door slecht te presteren.
Daarnaast, wanneer je linker hersenhelft zich concentreert, krijgt de rechter hersenhelft geen kans en zo gaat er informatie die je krijgt vanuit je gevoel verloren.
Ruiters die als talenten overkomen, zijn in staat om de functie van hun hersenen goed te combineren en kunnen goed schakelen tussen de hersenhelften, waardoor het leerproces optimaal is.
Wil je meer lezen over de werking van onze hersenen? Lees dan het volgende hoofdstuk eens uit het boek ‘Rijden met gevoel’ van Mary Wanless.
Visualisatie
Veel mensen zijn visueel ingesteld. Dat houdt in dat als we de uitleg in beelden zien, we beter en sneller snappen wat de bedoeling is.
Je kunt je brein trainen. Door naar andere te kijken die voor jou een voorbeeld zijn, bijvoorbeeld hoe ze zitten of wat ze uitstralen, kun je je brein voorprogrammeren. Als je je inbeeld hoe iets moet voelen of eruit moet zien, zal je lichaam daar automatisch naar handelen.
Voordeel van visualisatie is dat je hele lichaam erop reageert, waardoor je dus niet apart aan je handen, benen, bovenlijf, enz. hoeft te denken. Je kunt het zien alsof je lichaam als een geheel handelt.
Visualisatie heeft ook als voordeel dat juist niet te veel nadenkt tijdens het rijden. Dat je niet de hele tijd met jezelf een dialoog aangaat of probeert wat onder je gebeurd te analyseren. Hierdoor kun je makkelijker in je gevoel gaan zitten.