Wat is grondwerk?

Grondwerk is dressuur terwijl je ernaast loopt. De oefeningen die je doet liggen daardoor ook dicht bij de oefeningen die je onder het zadel zou doen. Veel problemen die je tijdens het rijden merkt, zal je ook in het grondwerk tegen komen.

 

Voordelen van grondwerk:

  • Paarden leren hoe een verticaal evenwicht te houden en de wendingen vanuit het draaien van de schouders te lopen. Grondwerk is uitermate geschikt voor het aanleren van deze manier van wenden.
  • Grondwerk maakt de spieren soepel. Zodra het paard zijn verticaal evenwicht kan houden, de wervelkolom naar voren opent en lengtebuiging aanneemt, rekt het paard zijn spieren aan de buitenkant van de buiging op.
  • De positie van de ruiter helpt bij het beheersen van het tempo, waardoor je minder aan het hoofd hoeft te zitten.
  • Grondwerk is handig voor het aanleren van de zijgangen. Omdat je ernaast staat, hoeft je paard jou gewicht niet te dragen en kan jouw zit geen verwarring veroorzaken.
  • Doordat je er naast loopt kun je goed zien wat het lichaam van je paard doet. Waar zet het paard zijn voorbenen, neemt het lengtebuiging aan en waar komen de achterbenen uit?
  • Grondwerk heeft een positieve werking op de omgang in het algemeen. Doordat het paard bewust wordt van de aanwezigheid van de ruiter en zeer wendbaar wordt, kun je dit ook elders toepassen.

Tijdens het grondwerk gebruik je meestal een kaptoom. De ringen op de neus maken het makkelijker om de stelling van het hoofd te beïnvloeden of lengte in de hals te vragen zonder dat je meteen stelling vraagt.

De teugels hebben clipjes, zodat je gemakkelijk van ring kunt wisselen.

Wanneer het paard verder qua niveau is, is het mogelijk om met het bit te werken en met je positie te spelen.

 

Wil je eens wat anders dan rijden?

Ga aan de hand werken!

Ja, ik wil graag een les afspreken!