Om goed te kunnen zitten, moet je zadel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet niet zo zijn dat een ruiter worstelt met een goede zit omdat het zadel de ruiter in een onmogelijke houding zet.

 

Waterpas

Zadel waterpas

Wanneer je vanaf de zijkant naar je zadel kijkt, moet het diepste punt van het zitvlak in het midden liggen. Wanneer een zadel niet waterpas ligt, kan de ruiter nooit zijn hiel in de lijn van zijn heupen en schouders houden.

Zadel voorover

Zadel ligt voorover: de knieën worden vanuit de kniewrongen naar achteren geduwd, waardoor de voeten achter het zwaartepunt van de ruiter komen. Het voelt alsof je steeds naar voren valt, vooral met het lichtrijden. Doordat het bekken van de ruiter vanuit het schaambeen lager ligt, is de kans groot dat ze met een holle rug rijdt. De ruiter ervaart het zadel alsof het qua inches te klein is en zit meer op het schaambeen.

Zadel achterover

Zadel ligt achterover: dit geeft te veel ruimte aan de knieën, waardoor de voeten te ver voor het zwaartepunt van de ruiter staan. Soms raken de knieën niet eens de kniewrongen. Daarnaast willen de beugelriemen naar voren schuiven, naar de plek waar de singel loopt en de buik van het paard het smalst is. Hierdoor worden haar onderbenen wiebelig en voelt lichtrijden alsof je naar je voeten toe moet springen. Het bekken neigt achterin het zadel te glijden, waardoor het bekken teveel naar achteren kantelt. De ruiter ervaart het zadel als te groot qua inches, ze heeft de neiging haar billen steeds naar voren te willen schuiven.

Twist

De twist van een zadel is de hoek aan de binnenkant van onze bovenbenen. Het bepaald hoe wijd de ruiter vanuit de bovenbenen gezet wordt.

Nr 2 in het plaatje links geeft de twist van het zadel aan. Voor meer uitleg over de twist, kun je ook terecht bij Schleese, een zadelmaker die zich verdiept heeft in de verschillen tussen man en vrouw als het gaat om het bovenbeen en bekken en wat dit betekent voor de vorm van een zadel.

  • Te wijde twist: als je kijkt naar de biomechanica van de mens, wanneer je je bovenbenen uit elkaar brengt, zal je bekken kantelen vanuit het schaambeen naar beneden. Zie het filmpje van Eric Franklin. Is de twist te wijd, ervaar je of stress in je liezen of je trekt je onderrug hol.

In dit filmpje legt Eric Franklin uit hoe het bekken op een natuurlijke manier beweegt ten opzichte van het bovenbeen.

Inches van het zitvlak

Een zadel dat qua inches niet bij de ruiter past, wordt door de ruiter ervaren als een zadel dat niet waterpas ligt.

  • Te klein: is het te klein, dan voelt het zadel voorover en heb je veel druk op je schaambeen.
  • Te groot: is het te groot, dan glij je met je bekken naar achteren en zullen je voeten te ver voor je loodlijn uitkomen. Kenmerkend is dat je de neiging hebt je bekken naar voren te willen schuiven.

 

Type stijgbeugelriemen

Iets wat steeds vaker voorkomt is dat een ruiter hele mooie stijgbeugelriemen gekocht heeft van zacht leer. Maar het nadeel kan zijn dat dit leer zo zacht is dat er vering in zit. Dit is vooral met het lichtrijden heel storend. Elke keer bij het staan zakken de beugels iets naar beneden. Dit geeft onrustige onderbenen en maakt aandrijven lastig.

Mono beugelriemen

Beugelriemen zacht leer

Beugelriemen basic

Type beugels

Hetzelfde effect kan gebeuren bij stijgbeugels die mogelijk niet vormvast zijn. Bij sommige kunststof stijgbeugels is dit het geval. Doordat de beugel niet vormvast is, zakken je voeten iets verder naar beneden bij het belasten tijdens het lichtrijden. Dit kan wiebelbenen geven en aandrijven lastig maken.

Kunststof stijgbeugels