Voordat we aan het rechtrichten kunnen beginnen zijn een aantal onderwerpen belangrijk om door te nemen.

 

De omgeving

Om het brein van een paard in een leerproces te krijgen, is het belangrijk dat de ruimte waar in gewerkt wordt een ruimte is waar een paard zich op zijn gemak voelt. Zo niet, is het handig om eerst met een mogelijke angst voor de omgeving aan de slag te gaan, oefeningen te doen doe het paard meer zelfvertrouwen geeft en hem leert beter met zijn angst om te gaan.

 

Het zadel

Dat een zadel goed op een paard moet liggen spreekt voor zich. Niet alleen het paard moet er vrij onder kunnen bewegen, ook de ruiter moet er zijn evenwicht in kunnen vinden. Enkele punten waar op gelet wordt is of het zadel niet klappert, de schouderbladen van het paard vrij kunnen bewegen, het zadel niet voor of achterover ligt, de kussens niet te lang zijn en de ruiter met stille onderbenen kan lichtrijden.

Het is mogelijk dat Suzanne ook even een stukje op het paard rijdt, om te ervaren wat de ruiter voelt, om zo een beter inzicht te krijgen waar de ruiter tegenaan loopt.

Ook is het mogelijk advies te krijgen op het gebied van het rijden met een barebackpad. Suzanne is rijden op een barebackpad gewend en heeft al op veel verschillende typen barebackpads gereden.

De barebackpad waar Suzanne veel op rijdt.