Waar Begin Je Mee, het evenwicht van je Paard Of een goede Zit?

Het kan soms heel lastig kiezen zijn, ga je eerst aan je zit werken of aan de scheefheid van je paard?

Waar het eigenlijk op neer komt is dat het één de ander helpt. Kan je goed zitten, dan kan je paard beter lopen. Loopt je paard beter, kan je ook beter zitten. De scheefheid van het paard wordt sterk beïnvloed door de zit van de ruiter en andersom. Hoe verder je in niveau met je paard bent, hoe meer goed zitten gaat meetellen.

Helaas is het niet zo dat als je maar goed zit, je paard vanzelf goed gaat lopen, daar is veel meer voor nodig. Wanneer je paard extreem uit balans is, ga je dat niet met alleen netjes recht zitten redden. Je zult regelmatig genoegen moeten nemen met hoe je op dat moment zit om je aandacht op de scheefheid van je paard te richten. Daarnaast is het bijna onmogelijk om perfect te zitten op een paard wat ontzettend scheef en uit balans loopt. Denk maar zo, hoe meer je paard uit balans loopt, hoe meer energie het de ruiter kost om goed te kunnen zitten.

Tenslotte, alleen maar op je zit letten kan als gevolg hebben dat je aandacht niet genoeg bij je paard is. Wanneer je je focus op je zit legt, bijvoorbeeld het kunnen aarden van je voeten, stap je mentaal even uit de bel van je paard. Aan je zit werken in goed, maar kijk dus uit dat je niet je paard aan zijn lot over laat en passief wordt.

De kunst is om tijdens de training van je paard te kunnen beoordelen wanneer je met je aandacht bij de scheefheid van je paard moet zijn en wanneer je je paard even rustig kunt laten lopen en je op je zit kan concentreren. Daar kan een goede instructeur je een handje bij helpen.

Daarom is het altijd belangrijk dat je aan beide punten werkt, de balans van je paard en het verbeteren van je zit.